september 23, 2023

Zonneveld Nergena lijkt van de baan

Het zonneveld Nergena aan de Dijkgraaf in Bennekom lijkt definitief van de baan. Dat heeft de gemeente Ede vandaag laten weten. 

De komst van het zonneveld sudderde al lange tijd. Op 2 juli stemde de gemeenteraad over het voorstel. De stemmen staakten toen (19-19). De gelijke stand was te danken aan het feit dat één raadslid -Bram van der Beek van de ChristenUnie- zich onthield van stemming. Hij werkt namelijk voor LC Energy, het bedrijf dat het zonnepark wil realiseren. Het leek hem niet integer om mee te stemmen. 

Integriteitsonderzoek

Op 9 juli zou een beslissende stemronde volgen, maar toen bleek dat Van der Beek toch overwoog om mee te stemmen. Na een urenlange vergadering in de achterkamertjes werd besloten tot een integriteitsonderzoek naar de vraag of er sprake is van belangenverstrengeling als Van der Beek wél meestemt.

Uitkomst

De uitkomst van het onderzoek -gedaan door een advocatenkantoor uit Amsterdam- is klip en klaar. Volgens de onderzoekers heeft het raadslid de juiste keuze gemaakt door niet mee te stemmen. ‘Daarmee was de raad op het moment van stemmen op 2 juli voltallig. Dit betekent dat toen de stemmen op 2 juli staakten het voorstel niet is aangenomen. De gemeenteraad vindt het dus niet wenselijk dat er een zonneveld op Nergena komt’, zo luidt de conclusie.

Het college van B&W stelt de raad voor de conclusies en aanbevelingen van de onderzoekers over te nemen. Hiermee lijkt de komst van het zonnepark dus definitief van de baan. Lijkt, want aanvrager LC Energy kan nog naar de rechter om in beroep te gaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *