december 6, 2023

Woest&Bijster moet grootschalig evenement worden

Woest&Bijster, een initiatief van de Bennekomse Ellen Bouter, moet volgend jaar uitgroeien tot een grootschalig evenement met een landelijke uitstraling. Het evenement zou zo’n 50.000 bezoekers moeten trekken. Dat heeft de gemeente Ede via een persbericht laten weten. 

Het evenement werd eerder in 2016 en 2018 georganiseerd. Beide keren was het een groot succes. De organisatie kiest daarom in 2021 voor een groot festival Woest&Bijster XL: gedurende drie maanden kunnen bezoekers een wandel of fietsronde volgen door natuurgebieden van Ede, Bennekom en Renkum. Van de Mossel en de Ginkelse Heide tot de kazerneterreinen en het Bennekomse Bos: onderweg komen zij telkens een kunstwerk, concert of theaterstuk tegen. 

Beeldenroute

In augustus, september, oktober 2021 komt er een beeldenroute, verspreid over acht gebieden (zes in de Gemeente Ede en twee in Renkum). In de week van de herfstvakantie (16 t/m 24 oktober 2021) zijn er voorstellingen op locatie. Dit najaar wordt een aantal try-outs georganiseerd.

50.000 bezoekers

Hester Veltman, wethouder Cultuur: ‘Jaarlijks reserveren we budget voor een grootschalig evenement met landelijke uitstraling. Vorig jaar hebben we dit geld besteed aan het NK Wielrennen. Voor 2021 kiezen we een cultureel evenement. Festival Woest&Bijster draagt bij aan verschillende doelen die we als gemeente hebben op het gebied van economie, wonen, cultuur en recreatie & toerisme. Omdat het festival buiten plaats vindt, is er grote kans dat het door kan gaan, óók wanneer er dan nog coronamaatregelen van kracht zijn.’ Er worden ongeveer 50.000 bezoekers verwacht uit het hele land. De bezoekersstromen zullen zich spreiden over de gehele periode dat het festival duurt. Er komen meerdere opstapplaatsen, zodat niet alle bezoekers zich concentreren op één locatie.

Naar buiten

Ellen Bouter, organisator van het festival: ‘De aanleiding om Woest & Bijster te organiseren was het landschap van de Veluwe. Het is niet een landschap dat altijd in de klassieke zin mooi is, gaaf, lieflijk, harmonieus. Het is groots, wijds, leeg en ruig, soms bloeiend, paars, groen, soms grijs en verhout. Het is ook een landschap dat ons raakt en dat ons niet loslaat. Door kunstobjecten te plaatsen en voorstellingen te organiseren in dit landschap, laten we mensen op een andere manier hier naar kijken. We lokken mensen naar buiten.’

Kijk voor meer informatie op de website van Woest&Bijster.

Plattegrond van locaties die de organisatie voor ogen heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *