december 6, 2023

Rol raadslid cruciaal bij beslissing over komst zonnepark Dijkgraaf

Komt er nou wel of niet een zonnepark langs de Dijkgraaf in Bennekom? Het antwoord zou donderdagavond 9 juli worden gegeven tijdens een beslissende stemmingsronde, maar deze is uitgesteld tot na de zomervakantie. De rol van Bram van der Beek, raadslid van de Christen Unie, is hiervan de oorzaak. Hij werkt namelijk voor LC Energy, het bedrijf dat het zonnepark wil aanleggen. 

Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen had Van der Beek in twee eerdere stemrondes van de gemeenteraad besloten om niet mee te stemmen. In die twee rondes staakten de stemmen met 19 voor en 19 tegen. In de derde ronde zou een gelijke stand hebben betekend dat de komst van het zonnepark, dat een oppervlakte van 10 hectare bestrijkt, van de baan was. 

Integriteit

Maar de stemmingsronde kwam er niet, nadat duidelijk werd dat Van der Beek in gewetensnood verkeerde. Naar zijn zeggen is met name een opmerking van burgemeester René Verhulst daarvan de oorzaak. ‘De burgemeester heeft publiekelijk gezegd dat er geen belemmering is om te stemmen. De bestuurlijke integriteit is dan niet in het geding. Dat maakt dat dat er voor mij een integriteitsvraag is bij gekomen. Hoe integer ben ik eigenlijk als ik mijn wettelijke stemplicht als raadslid verzaak?’

Op verzoek van de SGP werd daarom na urenlang overleg buiten de raadszaal besloten om de stemming uit te stellen. Er komt nu een integriteitsonderzoek naar de vraag of er sprake is van belangenverstrengeling wanneer Van der Beek wél meestemt. Hoe dit onderzoek er precies uitziet, is nog niet duidelijk.

Luistertip

Omroep Gelderland vroeg de burgemeester na afloop om commentaar over de besluitvorming. U kunt dat hier beluisteren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *