december 6, 2023

‘Ik wil graag in Bennekom blijven’

Nu heel voorzichtig het ‘normale’ leven in zicht lijkt, dient de vraag zich aan: hoe is het met ons winkelhart? Kunnen ondernemers herstellen? Of juist investeren? Is er ruimte voor nieuwe initiatieven? We gaan op bezoek bij Martijn Maat van Wijnhuis Bennekom aan de Brinkstraat.

Hoe gaat het zakelijk gezien? 

‘Het gaat eigenlijk best goed. Mensen konden de afgelopen tijd niet uit eten, gingen niet op vakantie. Je ziet dan dat ze vaker ook eens een wat betere wijn kiezen. Ik heb bovendien meer klanten gekregen, omdat begin vorig jaar Wijnhuis Ede dicht ging. Daardoor zijn er ook veel mensen hier naar toe gekomen. Dus al met al mag ik niet klagen. Er is toch duidelijk sprake van omzetstijging.’

Wat heeft de coronacrisis jou geleerd?

‘Het laat je zien dat je kwetsbaar bent als ondernemer. Er worden beslissingen genomen waar je als ondernemer nauwelijks of geen invloed op hebt. Nu zijn er maatregelen rondom het virus, maar je ziet ook dat de overheid bezig is met allerlei maatregelen rondom alcohol. Heel concreet vanaf -vermoedelijk- juli van dit jaar mag een slijter of supermarkt niet meer dan 25 procent korting geven op een alcoholisch product. Er komen ook steeds meer geluiden dat alcohol uit de supermarkt moet verdwijnen. Dat zijn maatregelen waar ik als speciaalzaak van kan profiteren. Maar er kunnen net zo goed ook weer maatregelen komen waar ik heel veel last van krijg. Ik wil maar zeggen: het is een dun draadje waarop we moeten balanceren.’ 

Over dun draadje gesproken. Er gaan verhalen dat jij je pand moet verlaten. Klopt dat? 

‘Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Een ontwikkelaar is bezig om op deze plek appartementen te realiseren. De vergunningsaanvraag heeft inmiddels in de krant gestaan, dus ik krijg daar nu ook vragen over. Wanneer de ontwikkelaar groen licht krijgt, zal ik inderdaad moeten vertrekken. Ik verwacht dat dat eind van dit jaar of volgend jaar gaat spelen.’

Als je weg moet. Wat dan? 

‘Dan hoop ik in Bennekom een ander pand te vinden. Ik vind het wel jammer, want ik heb hier een fijne stek en een leuk contact met de buren Eindeloos, De Eetwinkel, de kappers Piet en Patty. Maar ik wil hoe dan ook graag in het dorp blijven. Ik heb het erg naar mijn zin; we hebben veel vaste klanten. Dus we houden onze ogen open om te kijken of we wellicht ergens anders terecht kunnen.’

Misschien kunnen Bennekommers helpen. Wat zoek je?

‘Ik ben op zoek naar een pand in of rond het centrum waar mensen vlakbij kunnen parkeren. Parkeren is echt wel een ‘must’. We hebben nu een oppervlakte van ongeveer 150 vierkante meter;  het zou fijn zijn als we een winkel kunnen vinden die ongeveer net zo groot is. Hulp is welkom, dus als mensen iets weten, hoor ik het graag: info@wijnhuisbennekom.nl.

Zie je überhaupt nog wel kansen voor winkels nu het kopen via internet zo oprukt? 

‘Ik geloof dat er altijd behoefte blijft bestaan aan fysieke winkels. Ik merk ook zeker dat mensen het fijn vinden om naar onze winkel te komen voor een praatje en voor advies. Maar natuurlijk verandert er veel. Hoe gaan jongeren straks boodschappen doen? Wat gebeurt er als het online boodschappen doen nog populairder wordt? Als je naar die trends kijkt, kun je niet anders concluderen dan dat het winkelcentrum wel een stuk kleiner zal gaan worden dan het nu is. In dat opzicht is het ook logisch dat een projectontwikkelaar hier appartementen wil realiseren. Nu ik zelf op zoek ben naar een nieuw pand merk ik dat veel meer winkelpandeigenaren die richting op gaan.’ 

Heb jij nog tips hoe we het in winkelhart in Bennekom nog meer kunnen koesteren?

‘Ik denk dat het goed is om als ondernemers meer samen te werken. In dit gedeelte van de Brinkstraat doen we dat ook. Maar als winkeliers in het dorp zouden we dat toch nog meer kunnen doen. Wat dat betreft hebben we qua openingstijden en samenwerking op het gebied van internet toch wel een beetje de boot gemist. Dat zijn bij uitstek zaken waar we elkaar kunnen versterken.’ 

Eerder verscheen in deze serie: 

Gerrit Geels – ‘We hebben ervaren dat we heel veel lieve klanten hebben.’

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *