september 24, 2023

Groeit Bennekom uit tot ‘nootgebied’?

Bennekom is een tweede notenplantage rijker. Nadat eerst al bij boerderij Boekelo aan de Achterstraat bijna honderd notenboompjes werden geplant, zijn sinds kort in De Kraats zo’n driehonderd notenbomen geplant op een terrein van drie hectare. Bij beide projecten is Bennekommer Jacob Haalstra betrokken als adviseur. Groeit Bennekom uit tot ‘nootgebied’? 

Dat notenplantages in onze omgeving populairder worden, heeft volgens Jacob alles te maken met de veranderende landbouw. In een hoog tempo laat de agrarisch adviseur de belangrijkste trends de revue passeren, zoals het vastleggen van CO2, het verbeteren van de biodiversiteit en de eiwittransitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. ‘Notenteelt speelt in op al die trends’, aldus de Bennekommer die zich, samen met twee compagnons via het bedrijf met de toepasselijke naam De Nootsaeck Adviesgroep, sterk maakt voor de notenteelt in Nederland. 

Walnoten

De notenteelt is bovendien aantrekkelijk voor boeren, omdat er relatief weinig arbeid nodig is. ‘Een hectare walnoten vraagt ongeveer de helft aan arbeid in vergelijking met melkkoeien en akkerbouw en levert tot 75 procent arbeidsbesparing op in vergelijking met de fruitteelt. Dit komt omdat walnotenbomen na de eerste vijf jaar relatief weinig verzorging nodig hebben, er geen grondbewerkingen nodig zijn en de noten machinaal geraapt kunnen worden.’ 

Bennekom

Jacob merkt dat de belangstelling groot is vanuit de landbouwsector. Inmiddels realiseerde De Nootsaeck al zo’n dertig projecten, waaronder dus twee in Bennekom. ‘Dat deze bedrijven bij ons terecht zijn gekomen, heeft overigens niets te maken met het feit dat ik in Bennekom woon. Jan van den Broek en Alice Kuijper, de eigenaren van boerderij Boekelo kwamen bij ons via een artikel in een vakblad. En Edwin Sloot, de initiatiefnemer van de notenplantage in De Kraats, is weer een bekende van hen’, vertelt hij. 

Oogst

Het duurt overigens nog wel even voordat de eerste Bennekomse noten een feit zijn. Het duurt zeker vijf jaar voordat er sprake is van een kleine oogst. Maar dat geeft experts zoals Jacob Haalstra de mogelijkheid om alvast werk te maken van de afzetmarkt. ‘We helpen de boeren daarbij door goed te kijken naar de mogelijkheden. We kijken naar de verkoop aan de consument, want we zien dat consumenten steeds vaker graag rechtstreeks bij de boer kopen. Maar we kijken ook naar andere toepassingen, zoals walnootolie en proberen ook alle restproducten te vermarkten. Na het persen van olie blijft perskoek over dat verwerkt kan worden tot meel of kaas. En ook de doppen kunnen worden gebruikt, als bodembedekker maar ook als grit waarmee bijvoorbeeld machines of motoren kunnen worden gestraald. We kunnen op veel manieren waarde creëren met de walnoot.’ 


Bennekommers kunnen het notenproject van boerderij Boekelo ondersteunen door hun CO2-uitstoot te compenseren. Meer informatie is te vinden op deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *