april 14, 2021
rotonde-bovenweg-bennekom

Eik moet wijken voor grotere rotonde Bovenweg

De markante eik aan de rotonde op de Bovenweg in Bennekom zal binnenkort verdwijnen. Althans als het aan de beleidsmakers van de gemeente Ede ligt. Volgens de nieuwste plannen voor de zogeheten Doorfietsroute Ede-Wageningen wordt de rotonde vergroot om de verkeersveiligheid te verbeteren. De eik moet hiervoor sneuvelen. 

Volgens Sjors van Duren, projectleider van de Doorfietsroute Ede-Wageningen, was het een lastige opdracht om deze rotonde verkeersveiliger te maken én het beeldbepalende Bart van Elstplantsoen in tact te laten. ‘We zijn daarom in gesprek gegaan met de landschapsarchitecten die het plantsoen hebben ontwikkeld (Bleeker Nauta uit Bennekom, red.) en ook met de rooms-katholieke kerk. We zijn in overleg met de kerk of we een deel van het parkeerterrein kunnen inzetten om de rotonde te vergroten.’ 

Sparen

Een grotere rotonde zorgt ervoor dat auto’s meer overzicht hebben, waardoor gevaarlijke situaties kunnen worden voorkomen. Van Duren geeft aan dat er uitgebreid is gekeken naar de mogelijkheid om de eik te sparen. ‘Maar dat gaat linksom of rechtsom ten koste van het Bart van Elstplantsoen of van de verkeersveiligheid.’ De projectleider onderstreept dat het plantsoen, “een beeldbepalend element”, verder in tact kan blijven. 

Enorme ingreep

Het bureau Bleeker Nauta geeft aan dat er inderdaad overleg is geweest met de gemeente Ede over de bewuste rotonde. ‘Wij vinden het heel erg jammer, het slaat een gat bij het Bart van Elstplantsoen. We hebben inderdaad mee gedacht over hoe je de vergrote rotonde er het beste in zou kunnen leggen. Dat is nu wel redelijk gelukt. Maar dat we hebben meegedacht wil niet zeggen dat we onderschrijven dat deze rotonde vergroot moet worden. We vinden het een enorme ingreep zo dicht bij het dorpshart. Er komt zo wel heel veel ruimte voor verkeer. En dat in een tijd dat steeds meer wordt geconstateerd dat we de openbare ruimte zo nodig hebben als verblijfsruimte met kwaliteit en niet als verkeersruimte. In de tijd dat wij in Bennekom wonen is dit al de tweede keer dat de dit knooppunt wordt vergroot en het blijkt iedere keer een inbreuk op het dorpskarakter. Als wij het voor het zeggen hadden zouden we dit zeker niet doen.’

Ook interessant:

“Niet verwacht dat Bart van Elstplantsoen zó populair zou worden’

‘Kierkamperweg krijgt mogelijk vrijliggend fietspad’

3 thoughts on “Eik moet wijken voor grotere rotonde Bovenweg

 1. Als ik het me goed herinner is deze eik bij de aanleg van de Kierkamperweg in de jaren zeventig gespaard. De boom staat aan de zuidzijde van het veel gebruikte Bart van der Elstplantsoen en zorgt daar op hete zomerdagen voor zijn schaduw voor een aangenaam klimaat. Het zal tientallen jaren duren voor eventuele nieuwe aanplant in het Bart van der Elstplantsoen zo’n omvang zal bereiken en net zoveel schaduw zal geven.

  Een bar slecht idee om deze boom op te offeren aan een grotere rotonde. Niet doen, gemeente Ede!

 2. Als jullie (gemeente ede ) het maar uit je bolle hoofd laat, ga lekker je stadse ideeen in het Dorp Ede zelf uitvoeren maar blijf van Bennekom af.

 3. Mocht de eik aan de Kierkamperweg (echt) gaan verdwijnen, welke bestemming krijgt het dan daadwerkelijk ?
  Wordt het dan gebruikt voor de houthandel, of kan deze eik worden (over)geplaatst naar De Kraats / Binnenveld ?

  Met deze laatste krijgt het (wel) een echte en zeer waardevolle eindbestemming voor de lange termijn omdat gezegd was dat De Kraats / Binnenveld een nieuw (her)bestemming krijgt met nieuwe indeling.

  Mogelijk dat men in Bennekom hier (deels / of geheel) mee eens kan / willen zijn als optie.

  Als het in belang voor ons verkeers-, en woonveiligheid gaat om het verkeer verder te verbeteren naar (veel) meer verkeers-, en woonveiligheid voor vooral het fietsverkeer, dan kan dat een optie zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *