september 23, 2023

Boek over Bennekommer Piet Alderlieste die Jappenkamp overleefde

Tien jaar jong was Piet Alderlieste toen hij in 1942 met zijn moeder, zusje en broertje in het Jappenkamp terecht kwam. Nu, 75 jaar na de Japanse capitulatie, zijn de herinneringen van de inmiddels 88-jarige Piet uit Bennekom opgetekend in het boek ‘Nummer 9160, een jongen in het Jappenkamp’.

Piet groeit onbezorgd op in Nederlands-Indië als oudste kind in een Nederlands ambtenarengezin. Dat leven verandert compleet als de kolonie in 1942 door Japan veroverd wordt. Na een paar maanden interneert de Japanse bezetter alle Nederlanders, de mannen apart van de vrouwen en kinderen. Piet belandt in verschillende kampen onder kampnummer 9160. Hij wordt bij zijn moeder weggehaald als hij twaalf wordt en in aparte jongenskampen terecht komt. De steeds slechter wordende omstandigheden veranderen Piet van een kind in een overlever. Uiteindelijk capituleert Japan voor Piet net op tijd, als hij meer dood dan levend in een ziekenboeg ligt.

Meeslepend verhaal

De nu 88-jarige Piet heeft zijn kampperiode nog altijd helder voor ogen staan. Samen met auteur en dorpsgenote Annemarie Bootsman heeft hij zijn herinneringen gebundeld in een meeslepend verhaal. ‘Ik hoop dat het verwoorden van mijn herinneringen ertoe kan bijdragen dat men uiteindelijk tot een mild standpunt komt ten opzichte van “de vijand”, omdat daar ook velen slechts hun plicht jegens het militaire gezag dienden uit te voeren’, aldus Piet. ‘Als wij onze haatgevoelens blijven behouden en die overdragen op onze kinderen en anderen komt er nimmer vrede’.

Verkrijgbaar

‘Nummer 9160, een jongen in het Jappenkamp’, ISBN 978-94-91687-71-6 is geschreven door Annemarie Bootsman met Piet Alderlieste en uitgegeven door uitgeverij Boekenbrouwers in Bennekom. Het is in Bennekom verkrijgbaar via bij Novita en Bruna of via www.boekenbrouwers.nl. Prijs: 15 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *